State of the race: Kvindelige skuespillere

Vi har efterhånden fået uddelt de fleste kritikerpriser og vi har samtidig fået de nominerede til Screen Actors Guild Awards (SAG), så det er ved at være et godt tidspunkt at tage en status på hvordan skuespil-kategorierne ser ud lige nu. Og som den rendyrkede gentleman jeg er, så starter jeg med damerne.

Men jeg vil lige først vende SAG-nomineringerne. Disse er vigtige da de uddeles af skuespillere ligesom de nominerede i Oscars skuespilkategorier også findes blandt skuespillerne i akademiet. Vi kan altså være ret sikre på at langt størstedelen af de ca. 1.100 skuespillere, der er medlemmer af akademiet også er medlemmer af SAG. Der er dog i alt ca. 10.000 medlemmer af SAG, så derfor kan vi ikke bare sige at de fem der nomineres i hver kategori af SAG også nomineres til Oscar. Faktisk er det sjældent at mere end én kategori har de samme nominerede til Oscar som til SAG. I SAGs 22-årige historie er det aldrig sket at alle fire kategorier har matchet 100%. Nedenfor (i den mega sexede graf) ses hvor mange af de fire skuespilkategorier der har matchet i løbet af årene.

sag-kategorier-som-mathcer-100

Det handler med andre ord om at finde ud af hvem af de SAG-nominerede der ryger ud og hvem der kommer til at tage deres plads.

Bedste kvindelige hovedrolle

Denne er enormt svær i år, da der i mine øjne er syv kvinder som sagtens kan blive nomineret og jeg ser lige nu kun to af dem som sikre nomineringer. Jeg satser dog lige nu at følgende fem tager nomineringerne:

Natalie Portman (Jackie)
Emma Stone (La La Land)
Amy Adams (Arrival)
Isabelle Huppert (Elle)
Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)

Begrundelser kommer herunder.

Natalie Portman (Jackie)

jackie

Hun virker lige nu til at være favorit. Hun spiller en virkelig person i en biopic, som altid tager kegler. Samtidig har hun været rost til skyerne for sin præstation som også bærer filmen hendes favoritstatus kan sagtens fravristes hende, blandt andet hvis en anden går hen og vinder SAG. Nomineringen er der dog ingen der kan tage fra hende.

En anden kuriositet er at hun var gravid, da hun vandt sin sidste Oscar og nu er hun gravid igen. Tilfælde? Sandsynligvis. Det har dog gjort at hun ikke har været i stand til at give sig ligeså meget hen til sin Oscarkampagne, som hun ellers ville. Og det kan være at andre kandidater kan overhale hende ved hjælp af en mere aktiv kampagne.

Emma Stone (La La Land)

la-la-land-ryan-gosling-emma-stone

En af dem, der fører en mere aktiv kampagne er Emma Stone. Hun har allerede taget nogle enkelte kritikerpriser samt SAG nomineringen, men hun har brug for at vinde SAG for kunne overbevise mig om at hun også kan vinde Oscaren.

Hun er med i hvad der ligner den helt store Oscarfavorit i år, og det vil helt sikkert hjælpe hende til en nominering, som jeg er helt sikker på hun nok skal få.

 Amy Adams (Arrival)

arrival

Fem tidligere nomineringer og ingen Oscar er regnskabet for Amy Adams indtil videre. Jeg tror heller ikke at hun tager den med hjem i år, men hun er en Oscar-darling og jeg tror stadig at akademiet vil belønne hendes flotte præstation i ’Arrival’ med en nominering. Med i regnestykket skal også tages, at hun har en hovedrolle i ’Nocturnal Animals’ som hun også har fået meget ros for. Som jeg efterhånden har været inde på en del gange på denne blog, så er stemmesystemet skruet sammen på den måde at en stemme går til personen og ikke til filmen. Det vil sige at alle Amy Adams stemmer tælles sammen uanset hvilken rolle de er for. Så to store roller det samme år kan gå hen og være en fordel i forhold til nomineringerne. Jeg tror dog at hun får flest stemmer for ’Arrival’ og det derfor er den hun bliver nomineret for. [EDIT: Jeg har senere undersøgt det med “to lodder i puljen” og jeg tror at det er en gammel regel som ikke eksisterer længere. Det kan altså være en ulempe og ikke en fordel. Men jeg tror stadig på Adams for ‘Arrival’.]

Isabelle Huppert (Elle)

elle

Hun er blevet kaldt Frankrigs svar på Meryl Streep og har også været nomineret til det franske akademis César-pris hele 15 gange. Men en Oscarnominering har hun endnu ikke fået. Kritikerne har dog kastet deres kærlighed på hendes præstationer i både ’Elle’ og ’Things to Come’, så hun har også fordelen af at have to værdige præstationer med i puljen. Hun opnåede ikke en SAG-nominering, men mange eksperter har stillet spørgsmålstegn ved om hun overhovedet var i stand til at komme i betragtning på grund af reglerne. Dette har jeg dog ikke kunne finde en afklaring på. Under alle omstændigheder har akademiet længe været bedre til at hædre udenlandske film end brancheorganisationer som SAG.

Noget der dog kan skade Huppert er at ’Elle’ højst overraskende ikke formåede at komme med på shortlisten for bedste udenlandske film, hvilket måske gør at færre akademimedlemmer vil se filmen. Lige nu lader det dog til at hun stadig har momentum fra en lang række kritikerpriser. Men det er dalene og hvis ikke hun tager nogle flere priser, så tror jeg at jeg erstatter hende med en af boblerne.

Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)

Meryl-Streep-as-Florence-Foster-Jenkins-press-2016-billboard-650

Et år blev der joket med at der var californisk lovgivning som sagde at Meryl Streep skulle være Oscarnomineret. Det virker i hvert fald som om at næsten ligegyldigt hvad hun laver, så scorer hun en nominering. Jeg tror også at ’Florence Foster Jenkins’ bliver lidt undervurderet og sagtens kan scorer en håndfuld nomineringer. En af disse tror jeg lige nu går til Meryl Streep, men egentlig mest fordi hun er Meryl Streep og hver gang vi taler om hende som en potentiel nomineret, så ender hun også med at blive det.

Boblerne

De to som kan snige sig med er Annette Bening i ’20th Century Women’ og Ruth Negga i ’Loving’. Lige nu tror jeg mest på Annette Bening, som har fået utroligt meget ros, men dog ikke vundet så mange priser. Kun en enkelt kritikerpris fra Atlanta Film Critics er det blevet til og hun missede også SAG-nomineringen. Hun er dog en ægte Hollywood-stjerne, som på trods af fire nomineringer stadig ikke har vundet en Oscar. Det kan være med til at hive hende ind blandt de sidste fem. Hvis hun tager nogle flere kritikerpriser og evt. vinder Golden Globe foran Emma Stone, så begynder jeg for alvor at tro på hende. Men lige nu virker det mest af alt som ren snak, selvom det før er set at folk er kommet nærmest ud af ingenting.

Generelt er buzz for ’Loving’ ved at dø ud og det kan især ramme Ruth Negga, som jeg tvivler på kommer blandt de nominerede. Men intet er sikkert og det kan være at akademiet vil anerkende hendes underspillede præstation, men jeg har svært ved at se at hun skal kunne vælte indtil flere af de andre seks kandidater af pinden.

Bedste kvindelige birolle

Her tror jeg at vi ser et 100% match med SAG. Så de nominerede bliver:

Viola Davis (Fences)
Michelle Williams (Manchester by the Sea)
Nicole Kidman (Lion)
Naomie Harris (Moonlight)
Octavia Spencer (Hidden Figures)

Viola Davis (Fences)

fences

Tidligt i Award Season valgte folkene bag ’Fences’ at markedsføre Viola Davis som en birolle fremfor en hovedrolle, selvom de fleste vil mene at hun har en hovedrolle i filmen. Akademiets medlemmer er naturligvis frie til at stemme på hende som hovedrolle, men det er der ikke rigtig fortilfælde for. Hun har da også vundet en lang række kritikerpriser i birolle-kategorien og er derfor også klar favorit til at vinde både SAG og Oscar.

Michelle Williams (Manchester by the Sea)

90

Indtil Viola Davis skiftede kategori var Michelle Williams en klar favorit. På trods af en meget lille rolle i filmen, har hun gjort så stort indtryk at hun er med helt fremme i feltet. Det er nok også grunden til at hun ikke kan overhale Davis, for reelt set er hun oppe mod en hovedrolle. På den anden side, så vandt Judi Dench med otte minutter på skærmen og tilbage i 1977 vandt Beatrice Straight for ’Network’ med en præstation på blot fem minutter og 40 sekunder. Så der er stadig håb.

Nicole Kidman (Lion)

lion-nicole-kidman

Selvom hun ikke rigtig har vundet noget i denne Award Season, så har hun konsekvent været nomineret. Det gælder blandt andet de helt store som Critics Choice, Golden Globes og SAG. Jeg tror derfor også at Oscar nominerer hende, men det bliver ikke i år hun vinder sin anden Oscar.

Naomie Harris (Moonlight)

harris

En anden der også konsekvent har været nominret er Naomie Harris. Samtidig har ’Moonlight’ gået sin sejrsgang og står som førsteudfordrer til ’La La Land’ i bedste film kategorien. I en film uden en reel hovedrolle er birollerne meget bærende og det giver helt sikkert Harris en fordel.

Octavia Spencer (Hidden Figures)

hiddenfigures3

Den femte plads i denne kategori har længe været åben, men da Octavia Spencer sikrede sig nomineringer til både Golden Globes og SAG så tror jeg også hun sikrede sig Oscarnomineringen. I det hele taget lader det til at ’Hidden Figures’ er på vej op og kunne være en outsider til en bedste film nominering. Den har ikke fået meget kærlighed blandt kritikerne, men rygterne siger at branchefolkene er glade for den, hvilket vi kan få bekræftet i det nye år, hvor de forskellige guilds kommer med deres nomineringer. Det er dog svært at se hvem der skal kunne fravriste Spencer pladsen på nuværende tidspunkt.

Den potentielle overraskelse

Hvis der skulle komme en overraskelse i denne kategori tror jeg på Lily Gladstone i ’Certain Women’. Hun har vundet kritikerpriser i LA, Boston og Atlanta og jeg har en lumsk fornemmelse af at filmen kunne være en af dem der går under radaen hos mange eksperter. Jeg vil dog stadig tabe kæben hvis hun bliver nomineret, men nu har jeg i det mindste prøvet at forudsige overraskelsen, så jeg kan sige ”hvad sagde jeg” hvis det sker.

Reklamer

2 tanker omkring “State of the race: Kvindelige skuespillere

  1. Pingback: State of the race: Mandlige skuespillere | Award Talk

  2. Pingback: Guild-priserne – hvad betyder de egentlig | Award Talk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s