State of the race: Bedste kortfilm – live action

silent-nigths_rolf-konow2_450

Op mod Oscarnomineringerne kigger jeg nærmere på de tre kortfilmskategoirer for at se om ikke vi kan blive lidt klogere på hvem der bliver nominerede. Jeg har tidligere kigget på Bedste korte dokumentar og nu er turen kommet til de ikke animerede fiktionskortfilm, eller Best Live Action Short som den hedder i Oscarsprog.

I modsætning til de korte dokumentarfilm hvor man kan finde fire af de ti shortlistede film (lovligt) online, så er fiktionskortfilmene meget svære at finde frem til. Derfor er det svært at sammenligne dem med hinanden på andre end de mere objektive parametre. Det vil sige, at vi kigger på hvilke andre priser de har vundet, samt hvad instruktøren har lavet før den film som vedkommende nu er shortlistet for.

Når vi tæller det sammen, så ser jeg disse fem som de nominerede:
Nocturne in Black
Timecode
The Way of Tea
Ennemis Interieurs
Snart er det jul (Silent Nights)

Begrundelser følger:

Nocturne in Black

Filmen er en meget simpel historie som foregår i Mellemøsten, hvor en musiker skal genopbygge sit klaver efter det er blevet ødelagt af terrorister.

En simpel historie plejer at være en god ting for kortfilm og vi kan se ud fra de shortlistede film, at krig og flygtningekrise er noget der hitter i år. Filmen vandt guldmedalje ved Student Academy Awards og vandt også et Studen Grant ved National Board of Review. Så vidt jeg kan læse mig til er folk glade for den og med opbakning fra akademiet og kritikerne tror jeg at den rammer bredt nok til også at sikre sig en nominering og måske endda en favoritværdighed.

Timecode

Jeg ved ærligt talt ikke så meget om handlingen i denne film, andet end at den handler om to vagter i et parkeringshus. Filmen vandt dog guldpalmerne i Cannes og er også nomineret til Goya (det spanske akademis pris) og det er to stærke kort at have på hånden.

Instruktøren Juanjo Giménez har også tidligere lavet prisvindende kortfilm såvel som dokumentarer. ’Timecode’ er dog hans mest succesfulde og jeg tror også på at det bliver den han får en Oscarnominering for.

The Way of Tea

Filmen omhandler et møde mellem en skinhead og en mellemøstlig kioskejer i Nordfrankrig. Et tema og en situation som sagtens kan indfange hele Europas identitetskrise i ét kort møde i en kiosk. Og det er der potentiale i.

Filmen har været nomineret ved Tribeca Film Festival, men har ellers ikke gjort det store væsen af sig. Instruktør Marc Fouchard har blot én imdb credit før denne og producer Matthieu Devillers står opført for nul før denne film. Jeg tror dermed udelukkende på at filmens potentiale og dens politisk ladede historie kan trække en nominering hjem.

Ennemis Interieurs

Frankrig og Algeriet har ikke altid været på lige god fod og det er det som denne film udforsker med udgangspunkt i et politiforhør.

Filmen vandt den nationale konkurrence (både for jury og publikum) ved den store kortfilmfestival i Clermont-Ferrand og har også vundet ved andre mindre festivaler. Men om det blot viser at den rører ved noget i Frankrig eller om det er tegn for en international appel er svært at sige. Hvad vi dog kan sige er, at filmens debuterende instruktør Sélim Azzazi er højt dekoreret lydmand, som både har vundet César (det franske akademis pris) og MPSE (Motion Picture Sound Editors) og som har internationale film på CV’et.

Jeg tror at filmens politiske emne sammen med Azzazis internationale netværk kan være faktorer som til sammen giver en nominering.

Snart er det jul (Silent Nights)

Den sidste nominerede tror jeg bliver den danske film om en kvinde som forelsker sig i en illegal immigrant fra Ghana. Umiddelbart kan jeg ikke finde ud af om filmen overhovedet har været vist på festivaler eller om den har været vist overhovedet, men når det lykkedes Kim Magnusson at få en kortfilm shortlistet, så lykkedes det som regel også at få den nomineret. Så jeg tror på den danske Harvey Weinstein.

Instruktøren Aske Bang har en lang række kortfilm under bæltet og en del har haft stor succes på Ekko Shortlist, hvilket jeg godt ved er et lidt tyndt parameter at tage med i denne sammenhæng, men han ved sgu hvordan man skruer en kortfilm sammen.

Filmen er ikke engang på imdb og det har nok foranledt nogle eksperter til at undervurdere den, men jeg tror at de har glemt at indregne Kim Magnusson faktoren. Derfor kipper jeg med Dannebrog og tror på at vi får endnu en nominering for bedste kortfilm.

Boblere

Jeg vil mene at der er to boblere der kan gøre sig gældende. Den ene finder vi i den postapokalyptiske Palle alene i verden historie ’Graffiti’ som blandt andet har vundet en pris ved genrefilmfestivalen Sitges og som desuden er nomineret til Goya (det spanske akademis pris).

Hvis akademiet ikke har fået nok af flygtninge, så kunne der også være plads til ’Bon Voyage’ om en flok Schweiziske turister som støder på en synkende flygtningebåd i middelhavet. Ikke en film med store priser men har trods alt vundet ved nogle amerikanske filmfestivaler, hvilket kan være en meget fin indikator for at den kan ramme et amerikansk publikum.

Jeg føler også at jeg bliver nødt til at nævne ’La Femme et le TGV’ som lader til at være den eneste rigtige feel good film blandt de shortlistede. Og mellem krig, illegale immigranter og druknende flygtninge kan denne film være et pusterum, som medlemmerne måske værdsætter så meget at de kan finde på at nominere den. Samtidig så vil de politiske stemmer blive spredt på alle andre film mens alle der gerne vil stemme på en feel good film kun har én kandidat at samles om. Sådan ser det i hvert fald ud på papiret.

Reklamer

En tanke omkring “State of the race: Bedste kortfilm – live action

  1. Pingback: State of the race: Bedste animerede kortfilm | Award Talk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s