Kan Golden Globes forudsige Oscar? + 3 ting vi lærte af årets Golden Globes

golden_globe

”Vinderne af Golden Globes, er også favoritter til at vinde en Oscar”. Dette citat kommer vi nok til at høre og læse i en del store (og i andre sammenhænge, seriøse) nyhedsmedier. Men det citat vidner om et gammeldags syn på Oscaruddelingen og på Award Season.

Men disse ellers så seriøse nyhedsmedier er faktisk ikke helt galt afmarcheret, de mangler bare et par årtiers researcharbejde. For Golden Globes har engang været en vigtig brik i Oscarforudsigelserne. Indtil starten af 90erne var antallet af prisuddelinger i Award Season meget beskedent, og kun meget få var guild-priser, som i højere grad giver indikationer af filmbranchens præferencer (Læs mere om guild-priser i Award Season for dummies).

Award Season graf

Udviklingen i antal priser i Award Season, siden den første Oscaruddeling.

Så før 90erne var der meget få ledetråde at få, og derfor var Golden Globes en af de vigtige. Godt nok var der heller ikke sammenfald mellem medlemmerne af Hollywood Foreign Press Association (Golden Globes) og filmakademiet (Oscar), men det var trods alt en af de få store priser som blev uddelt i Hollywood og som sagde noget om hvordan stemningen var i byen. Men med flere guild-priser er Golden Globes blevet mere ligegyldig i forhold til forudsigelse af Oscaren, og vi skal ikke længere tilbage end sidste år, for at se Aaron Taylor-Johnson vinde for ’Nocturnal Animals’ uden så meget som at få en Oscarnominering. Året før vandt Sylvester Stallone (Creed) i samme birolle-kategori og blev straks udråbt til Oscarfavorit, men Oscaren endte som bekendt hos Mark Rylance (Bridge of Spies). Året før det tabte ’Birdman’ sin bedste film kategori til ’The Grand Budapest Hotel’, men ’Birdman’ endte med at vinde Oscar for bedste film. Og sådan kunne man blive ved, for Golden Globes evne til at forudsige Oscar er ikke så stor længere. Naturligvis er der sammenfald, men det er der også med alle mulige andre kritikerpriser, og Golden Globes er ikke nødvendigvis bedre end så mange andre.

Men hvorfor bekymrer vi os så overhovedet om Golden Globes?

Fordi det er en af de ældste og mest traditionsrige filmpriser i USA. Og netop derfor er Golden Globes rigtig god til at positionere en film eller præstation som en vinderpræstation. Og rent psykologisk vil folk gerne stemme på en vinder, den effekt kan vi også se til politiske valg af og til, så mon ikke den slår igennem til Oscar også. Vakler man mellem to nominerede, så kan der være en tendens til at stemme på den med den bedste chance for at vinde. Man vil jo ikke ”spilde” sin stemme.

En anden god mulighed for at score Oscarstemmer er takketalen. Golden Globes er den mest sete filmprisuddeling efter Oscar, og derfor betyder takketalen noget. Hvis du kan holde en fantastisk takketale og charmere dig ind på nogle medlemmer den vej igennem, så kan det resultere i stemmer.

Så hvad betyder det for årets Oscaruddeling?

1. ’Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ har for alvor meldt sig ind i kampen

Filmen har klaret sig langt bedre end forventet til nærmest alle prisuddelinger indtil videre og Golden Globes har blot forstærket den tendens ved at give filmen hele fire priser.

2. Intet er afgjort i skuespilkategorierne

Selvom favoritterne vandt i hovedrollekategorierne, så er der jo fire hovedrollekategorier ved Golden Globes, så konkurrencen bliver endnu stærkere til Oscaruddelingen. Især bedste kvindelige hovedrolle ligner et hårdt opgør. Frances McDormand (Three Billboards…..) og Saoirse Ronan (Lady Bird) ser ud til at være de to favoritter, men også Sally Hawkins (The Shape of Water) kan være med.

I birollekategorierne tabte begge favoritter (Willem Dafoe – ’The Florida Project’ og Laurie Metcalf – ’Lady Bird’) til deres respektive førsteudfordrer (Sam Rockwell – ’Three Billboards…’ og Allison Janney – ’I, Tonya’). Det gør uden tvivl at spændingen i disse kategorier er intakt, og at der er tale om en direkte duel mellem de førnævnte parter. Hvis andre skal blande sig, skal de vinde SAG for at blive taget seriøst som en potentiel vinder.

3. ’The Post’ ser ud til at være død

Endnu engang har filmen ikke klaret sig så godt som man kunne håbe. Uden én eneste Golden Globe og ingen SAG-nomineringer, så virker det urealistisk at filmen skulle kunne vinde en Oscar for bedste film, eller bare blive taget seriøst som en udfordrer til prisen. Den skal helt sikkert nok score en nominering for bedste film, og sandsynligvis også et par stykker derudover, men en vinder tror jeg ikke længere på den er.

Vil du være gæstebloggger?

Husk at alle har mulighed for at bidrage til bloggen som gæsteblogger. Læs mere her.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s