Fun facts om Oscarnomineringerne

Oscarnomineringerne er ud og du kan sikkert finde 736 forskellige artikler rundt om på nettet med de største overraskelser, så det vil jeg ikke bruge tid på. I stedet vil jeg kigge lidt på de underlæggende historier og fun facts…arh, så sjove er de måske heller ikke, men facts er de i hvertfald. Jeg vil for eksempel ikke tale så meget om at #MeToo dominerer historierne med Greta Gerwig der bliver femte kvinde nomineret til bedste instruktør, Rachel Morrison som bliver første kvinde nomineret til fotografi, James Franco som ikke bliver nomineret efter anklager om overgreb og Christopher Plummer som bliver nomineret efter at have erstattet Kevin Spacey. Den del er dækket rigeligt af andre, så her er til gengæld nogle historier som ikke har været ligeså omtalt.

Spændingen er intakt for bedste film – og vi får en eller anden statistik brudt

shape-of-water

Før nomineringerne blev offentliggjort var favoritterne til bedste film ’Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’, ’Lady Bird’ og ’The Shape of Water’. ’Lady Bird’ har lidt et nederlag ved ikke at blive nomineret for bedste klip. Det er typisk en kategori som man gerne skal være nomineret i for at vinde bedste film. Det er kun sket to gange i de sidste 39 år at en bedste film vinder ikke har været nomineret til bedste klip. Oveni det så formåede ’Lady Bird’ kun at score fem nomineringer i alt, og der er kun to bedste film vindere i de sidste 64 år, som har haft så få nomineringer.

’Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ fik et nederlag ved ikke at blive nomineret til bedste instruktør. Kun fem film har tidligere formået at vinde uden en instruktørnominering og tre af disse var i Oscars spæde år, hvor kategorierne og antal nominerede så meget anderledes ud. Vi så dog senest at det skete med ’Argo’ i 2013, så muligheden er ikke helt udelukket.

’The Shape of Water’ står tilbage som den helt store vinder med 13 nomineringer, og placerer sig dermed som den tiende film med 13 nomineringer. Naturligvis ligger der tre film over med 14 nomineringer, men ’The Shape of Water’ har en chance for at tangere eller måske slå rekorden med flest Oscars til en enkelt film. Den skal ”bare” vinde 11 eller flere af de 13 kategorier den er nomineret i. Så umiddelbart ligner den en favorit, men for det første er det langt fra altid den film med flest nomineringer der løber med bedste film og for det andet, så var filmen ikke nomineret i ensemble-kategorien ved SAG tidligere på måneden. Det er indtil videre kun ’Braveheart’ som har formået at vinde bedste film uden ensemble-nomineringen, og det var allerførste år den pris blev uddelt (1996). Vi troede at ’La La Land’ ville bryde statistikken sidste år, men det skete ikke. Vi har også troet at ’The Revenant’ ville gøre det, at ’Gravity’ måske havde en mulighed eller at det var ’Avatar’ der skulle bryde statistikken. Men det er bare ikke sket. Opbakningen fra skuespillerne er ekstrem vigtig for en films chancer, men skal vi finde noget der peger i den anden retning, så valgte skuespillerne i akademiet at give ’The Shape of Water’ tre skuespilnomineringer fremfor de to den fik fra SAG. Så måske den lille gruppe skuespillere i akademiet er langt gladere for filmen end den store gruppe i SAG. Vi ved det ikke, men én ting er sikkert – vi får brudt en statistik i år. Men hvilken?

Logan er første superheltefilm der bliver nomineret for manuskript

Mere er der egentlig ikke at sige om det, andet end at jeg personligt vil definere ’Babe den kække gris’ som en superheltefilm, men da jeg står ret alene med den definition, vælger jeg at være OK med at ’Logan’ får æren i stedet.

De gamle drenge slår rekorder

money

Da Christopher Plummer vandt sin Oscar for ’Beginners’ var han den ældste skuespilvinder nogensinde. I år bliver han så den ældste nominerede nogensinde i en alder af 88 år og 41 dage. Dermed slår han tidligere rekordholder Gloria Stuart som var 87 år og 221 dage, da hun blev nomineret for ’Titanic’.

En anden gammel dreng er James Ivory, som efter 14 års pause har skrevet manuskriptet til ’Call Me By Your Name’, og med hans nominering for bedste ikke-originale manuskript bliver han den ældste manuskriptnominerede nogensinde i en alder af 89 år.

John Williams slog sin egen rekord og er nu oppe på 46 nomineringer for bedste musik (score). Dertil kommer fem nomineringer for bedste sang. Williams skal blot holde ud to år endnu for at slå Ennio Morricone som den ældste vinder i kategorien. Men den rekord er Williams ikke gammel nok til at slå i år.

Roger Deakins er blot 68 år, men fortsætter med at være den mest nominerede filmfotograf uden en Oscar. Med årets nominering er han oppe på 14 stk. og det er kun fire fra at have rekorden som den mest nominerede filmfotograf i historien. Denne rekord indehaves lige nu af Leon Shamroy som vandt fire Oscars og fik sine nomineringer i årene 1939-1966 samt Charles B. Lang Jr. som vandt én Oscar og fik sine nomineringer i årene 1931-1973.

I den anden ende af spektret er Timothée Chalamet den tredje yngste nominerede til mandlige hovedrolle nogensinde og kan blive den yngste vinder nogensinde.

Første Oscarnominerede sportsstjerne

Kobe Bryant er nu ikke bare NBA-vinder, MVP og olympisk guldmedaljevinder, han er også Oscarnomineret. Og det er han så vidt jeg kan researche mig frem til, den første sportsstjerne der kan bryste sig af. Kobe Bryant er nomineret for den animerede kortfilm ’Dear Basketball’ som er baseret på hans digt af samme navn. Om Kobe Bryant også kan blive den første person der kan hænge en olympisk guldmedalje om halsen på sin Oscar finder vi ud af d. 4. Marts.

Mudbound bryder Netflix-forbandelsen

mudbound

Med fire nomineringer må man sige at ’Mudbound’ har givet Netflix det endelige gennembrud de har hungret efter i fiktionskategorierne. Godt nok fik de ikke den bedste film nominering som de nok havde håbet på, men nomineringer for birolle, manuskript og fotografi er bestemt ikke nogle af de små kategorier. Det kan man til gengæld godt kalde bedste sang, men en nominering er en nominering og med fire styk må vi sige at Netflix-forbandelsen er væk.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s